moje ulubione, sprawdzone potrawy
niedziela, 26 czerwca 2016

Kolejne pyszne, wilgotne ciasto smakiem przypominające marchewkowe oraz piernik. Tym razem z dodatkiem cukinii. Stało się hitem ostatniego ogniska :) (zdjęcie zrobione "na szybko" w trakcie ognicha)

ciasto cukiniowe

sobota, 02 stycznia 2016
To kolejny prosty pomysł na pyszny deser do popołudniowej kawy.

Sodka_niespodzianka

Cześć! Jestem Ola, córka autorki tego bloga. Kilka lat temu zaczęłam przygodę z gotowaniem pod czujnym okiem mojej mamy. Oto jeden z moich przepisów, który powstał, bo wpadł mi do głowy pomysł na limonkową marynatę z imbirem :)

pierś z groszkiem i imbirem

sobota, 20 czerwca 2015

Ta przepyszna przekąska jest idealna w ciepłe dni - bardzo efektownie wygląda i pysznie smakuje. Zaskakujące połączenie słodkiego, soczystego arbuza, słonej fety i chrupiących, prażonych pestek słonecznika. Szczerze polecam!

arbuz z fetą

piątek, 19 czerwca 2015

Kolejne pyszne ciasto - jest dość pracochłonne, ale warte tego wysiłku. Tu wersja z truskawkami, ale w okresie nietruskawkowym polecam posypane wiórkami z czekolady mlecznej, białej i płatkami migdałowymi.

Po prostu pycha!

3_bit

poniedziałek, 16 lutego 2015
To moja wariacja na temat znanych nam z dzieciństwa bloków czekoladowych. Wadą tego bloku jest to, że nie sposób poprzestać na jednym kawałku...

blok czekoladowy

sobota, 10 stycznia 2015
Długo szukałam dobrego przepisu na pizzę - i wreszcie znalazłam! Ciasto zrobione wg powyższej receptury jest delikatne i puszyste. Bardzo dobrze się wyrabia i w procesie pieczenia zawsze wyrasta, nigdy nie jest twarde. Jeśli chodzi o smak, to zawsze jest taki jak być powinien. Zaraz zapisuję, żeby nie "uciekło".

pizza

Źródło: http://www.jakpomasle.pl/kuchnia/ciasto-na-pizze-przepis-podstawowy/
To kolejny pomysł na szybki, smaczny obiad. Taka połówka cukinii faszerowana starcza na obiad dla jednej dorosłej osoby. Polecam!

cukinia faszerowana

Pieczony w całości kurczak według tego przepisu jest pyszny! Wygląda i smakuje wyjątkowo, jest bardzo soczysty i aromatyczny. Od momentu, kiedy odkryłam ten przepis, danie to często gości na naszym stole i błyskawicznie znika z talerzy :) To proste i łatwe danie – sekretem jest czas pieczenia i umiejętne podlewanie kurczaka sosem. Ja mięso przyprawiam wieczorem dzień przed planowanym jedzeniem, dzięki czemu mam pewność, że dokładnie przejdzie przyprawami. Warto też poczekać około 5 minut zanim przekroicie gorącego kurczaka – dzięki tej chwili cały sok zostanie w mięsie. Wybierzcie małego lub średniego kurczaka, dzięki temu będzie jeszcze smaczniejszy i równo upieczony.

kurczak pieczony

Źródło: http://smakalajzyt.pl/kurczak-pieczony/
niedziela, 30 listopada 2014
To moje ostatnie odkrycie z Malborka (serdecznie pozdrawiam Małgosię i Tomka :)). Ciasto, które z powodzeniem można postawić na świątecznym stole - genialne połączenie nutelli, śmietankowej masy i wiśni w galaretce. Szczerze polecam!

ciasto z nutellą

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Liczniki Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów