Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto śnieżny puch

To ciasto pyszne, delikatne, prawdziwy puch - dla miłośników różnego rodzaju serniczków. Znalezione na stronie http://kulinarneprzeboje.pl/2017/02/05/ciasto-sniezny-puch-bez-pieczenia/- zmodyfikowane do większej blaszki.

sniezny puch

Składniki na spód:

  • herbatniki Petit Beurre

Składniki na masę puchową:

  • 3 galaretki cytrynowe
  • 750 ml wody do rozpuszczenia galaretek
  • 1kg twarogu min. 3-krotnie mielonego (najlepiej taki z wiaderka)
  • 3-4 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 opak. śmietan-fix

Składniki na posypkę:

  • 1 czubata łyżka masła (ok. 35g)
  • ok. 70g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru



  1. Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku, odstawić do wystudzenia.
  2. Na patelni roztopić masło, dodać cukier oraz wiórki. Cały czas energicznie mieszać i smażyć do czasu aż wiórki delikatnie się zarumienią. Odstawić do ostudzenia.
  3. Blaszkę o wymiarach 27×37 cm wyłożyć folią spożywczą, a następnie wyłożyć na dnie warstwę herbatników.
  4. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę wraz ze śmietan-fix’em. Zmniejszyć obroty miksera, dodać cukier puder oraz dodawać stopniowo po łyżce zmielonego twarogu. Miksować do czasu połączenia składników. Chłodną galaretkę (lecz wciąż płynną) dodawać stopniowo do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką aż składniki się połączą.
  5. Gotową masę przelać na herbatniki. Wierzch sernika posypać wiórkami kokosowymi (już ostudzonymi). Wstawić ciasto do lodówki (najlepiej na całą noc). 

Smacznego!



środa, 05 kwietnia 2017, acieciorska

Polecane wpisy

Liczniki Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów