Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z cukinią

Kolejne pyszne, wilgotne ciasto smakiem przypominające marchewkowe oraz piernik. Tym razem z dodatkiem cukinii. Stało się hitem ostatniego ogniska :) (zdjęcie zrobione "na szybko" w trakcie ognicha)

ciasto cukiniowe

Składniki:

- 1/2 szkl. oleju rzepakowego

- 2 jajka

- 2 szkl. mąki

- 1 i 1/2 szkl. cukru

- 1 i 1/2 łyżeczki sody

- 2 płaskie łyżeczki cynamonu

- 1 cukier waniliowy lub kilka kropli olejku waniliowego

- szczypta mielonych goździków

- 1 i 1/2 szkl. utartej cukinii (w praktyce wyszła cała nie za duża cukinia)

Wszystkie składniki zmiksować, na końcu dodać odciśniętą z wody cukinię (obraną, startą na drobnych oczkach).

Piec w podłużnym korytku wyłożonym papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. około godzinę (do suchego patyczka).

Na koniec polałam je gorzką czekoladą podgrzaną z niewielką ilością mleka i ozdobiłam płatkami migdałowymi.

Smacznego!

niedziela, 26 czerwca 2016, acieciorska

Polecane wpisy

Komentarze
2016/08/20 14:27:39
Pyszne! :)
Liczniki Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów