Blog > Komentarze do wpisu

Pier¶ z kurczaka na zielono

Cze¶ć! Jestem Ola, córka autorki tego bloga. Kilka lat temu zaczęłam przygodę z gotowaniem pod czujnym okiem mojej mamy. Oto jeden z moich przepisów, który powstał, bo wpadł mi do głowy pomysł na limonkow± marynatę z imbirem :)

pier¶ z groszkiem i imbirem

pier¶ z groszkiem i imbirem

Składniki (dla 4 osób):

- pier¶ z kurczaka

- puszka zielonego groszku (choć pewnie lepszy byłby ¶wieży)

- por

- limonka

- korzeń imbiru (2cm)

- oliwa (lub olej)

- pietruszka (jak kto¶ lubi)

- ulubione zioła (ja dodałam zioła greckie)

- sól

Wykonanie:

Najpierw pokroić kurczaka w kostkę. Następnie do miski wycisn±ć sok z limonki, posiekać imbir, wsypać półtorej łyżeczki ziół (ja sypałam jak zwykle "na oko") i niecał± łyżeczkę soli. Na koniec wlać 3 łyżki oliwy. Marynatę wymieszać z kurczakiem i odstawić na jaki¶ czas do lodówki, żeby mięso przeszło wszystkimi smakami. Im dłużej będzie leżało, tym lepiej. Ja trzymałam godzinę.

Po ustalonym czasie skroić w pół talarki tę węższ± czę¶ć pora (jakie¶ 10-15 cm) i przesmażyć chwilę na patelni z odrobin± tłuszczu. Kiedy por trochę zmięknie, dodać kurczaka i smażyć aż się zetnie, a "sos", który wypu¶ci trochę odparuje. Następnie odlać wodę z groszku i wrzucić do kurczaka 3/4 zawarto¶ci puszki. Na koniec można dodać posiekan± pietruszkę. Ja niestety nie miałam jej w lodówce, ale i tak wyszło pysznie :)

Smacznego :D

sobota, 02 stycznia 2016, acieciorska

Polecane wpisy

Liczniki Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów