Blog > Komentarze do wpisu

Cukinia z kurczakiem i pieczarkami

To kolejny pomysł na szybki, smaczny obiad. Taka połówka cukinii faszerowana starcza na obiad dla jednej dorosłej osoby. Polecam!

cukinia faszerowana

cukinia faszerowana

Składniki:

- 1/2kg filetu kurczaka

- ok. 30dag pieczarek

- por (jasna część) lub 1 duża cebula

- 20dag sera żółtego

- sól, pieprz

- olej do smażenia

Przygotowanie:

W wysokim garnku zagotować wodę, osolić.

Przekroić cukinię wzdłuż, usunąć łyżką pestki. Włożyć cukinię na kilka minut do wrzącej wody. Po wyjęciu osączyć.

Farsz:

Po umyciu i obsuszeniu filetu z kurczaka, skroić go w dość drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju. Pod koniec smażenia osolić i popieprzyć.

Umytą część pora (lub obraną cebulę) skroić w kostkę, podsmażyć na patelni soląc pod koniec smażenia.

Pieczarki umyć, skroić i podsmażyć, również posolić do smaku.

Wszystkie składniki połączyć. Wykładać w zagłębienia cukinii, posypać serem. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, położyć na nim faszerowane cukinie.

Piekarnik rozgrzać do 180st C. Zapiekać cukinię przez ok. 20 min. 

 

Smacznego!

sobota, 10 stycznia 2015, acieciorska

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/16 15:25:07
Ciekawy pomysł
Pozdrawiam

Zapraszam do mnie
Liczniki Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów