Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto na pizzę idealne

Długo szukałam dobrego przepisu na pizzę - i wreszcie znalazłam! Ciasto zrobione wg powyższej receptury jest delikatne i puszyste. Bardzo dobrze się wyrabia i w procesie pieczenia zawsze wyrasta, nigdy nie jest twarde. Jeśli chodzi o smak, to zawsze jest taki jak być powinien. Zaraz zapisuję, żeby nie "uciekło".

pizza

Źródło: http://www.jakpomasle.pl/kuchnia/ciasto-na-pizze-przepis-podstawowy/

Podana poniżej ilość starcza na 2 blaszki z piekarnika.

Składniki:

    600 g mąki pszennej
    300 ml wody
    60 g drożdży piekarskich
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli kuchennej

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru i wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto zagnieść na gładką masę.

Można odstawić na trochę do wyrośnięcia (ale nie jest to konieczne).

Polecam!

sobota, 10 stycznia 2015, acieciorska

Polecane wpisy

Liczniki Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów