Blog > Komentarze do wpisu

Słodkie racuchy

Czasem nachodzi mnie ochota na słodkie racuchy - ten przepis, wygrzebany kiedyś w internecie, doskonale nadaje się na słodki podwieczorek lub kolację. Łasuchom i głodomorom radzę podwoić podane proporcje :)

słodkie racuchy

- 20dag twarogu

- około 1/2 szkl. mleka

- 2 jajka

- 10 dag mąki

- cukier waniliowy

- 3 łyżki cukru

- olej do smażenia

- do posypania cukier puder (można podać z ulubionym dżemem)

Białka oddzielić od żółtek. Twaróg pokruszyć, umieścić w wysokiej misce. Dodać żółtka, cukier, mleko. Całość zmiksować na jednolitą masę. Wymieszać z mąką. Białka ubić z niewielką ilością soli i ostrożnie wymieszać z masą serową.

Na patelni dobrze rozgrzać olej. Ciasto serowe nabierać łyżką i układać na oleju formując małe racuszki. Smażyć chwilę po obu stronach na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone racuszki przełożyć na talerz wyłożony bibułą w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Gotowe ciepłe racuszki można posypać cukrem pudrem lub podać z ulubionym dżemem.

sobota, 23 lutego 2013, acieciorska

Polecane wpisy

Liczniki Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów