Blog > Komentarze do wpisu

Czerwona kapusta

Do czerwonej kapusty zawsze podchodziłam z dystansem i rzadko ją robiłam (żeby nie powiedzieć wcale...) Ale ostatnio znalazłam przepis na kapustę, trochę go zmodyfikowałam i - ku mojemu zdziwieniu - wyszła rewelacyjna przystawka do pieczonych mięs. Szczerze polecam!

czerwona kapusta

- główka czerwonej kapusty

- 3 duże cebule

- 3 jabłka (najlepiej szara reneta lub inne kwaskowe)

- szklanka wody

- olej

- sól

- łyżeczka cukru

- sok z całej cytryny

Kapustę szatkuję, wkładam do garnka, podlewam wodą, trochę olejem i duszę.

Cebule kroję w grubą kostkę, podsmażam na patelni, pod koniec smażenia solę.

Jak kapusta trochę zmięknie, dodaję cebulę, jabłka skrojone w kostkę, doprawiam solą, cukrem i sokiem z cytryny. Duszę do miękkości.

Kapusta zrobiona wg tego przepisu traci swoją goryczkę.

 

Smacznego!

niedziela, 03 lutego 2013, acieciorska

Polecane wpisy

Komentarze
2013/02/04 14:53:25
bajer xD
Liczniki Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów