moje ulubione, sprawdzone potrawy
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak w białym sosie z rodzynkami

To danie pamiętam z dzieciństwa - biały słodko-kwaśny sos beszamelowy z rodzynkami świetnie pasuje do każdego gotowanego mięsa - kurczaka, żołądków, czy serduszek. Jest to również lekkie danie doskonałe na poświąteczny czas (i nie tylko).

kurczak w białym sosie

- ugotowane mięso z rosołu

sos beszamelowy:

- 1/4 kostki margaryny Kasi

- mąka

- ok. 1 szkl rosołu

- mleko

- cukier (ok. 3-4 łyżeczki)

- sok z cytryny

- szczypta gałki muszkatołowej

- garść rodzynek

Margarynę rozpuścić w garnku, zmniejszyć ogień na najmniejszy, dodawać mąkę (mniej więcej tyle, ile margaryny) intensywnie mieszając. Do gęstej masy dodać rosół, mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Cały czas gotować. Do całości dolać mleko - ma powstać dość gęsty, gładki sos. Przyprawić cukrem, sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, dodać rodzynki. Smak powinien być wyrazisty, słodko-kwaśny. Chwilę gotować na małym ogniu mieszając. Podawać z gotowanym mięsem drobiowym - idealny jest kurczak z rosołu, ugotowane żołądki lub serduszka. Smacznego!

niedziela, 30 grudnia 2012, acieciorska

Komentarze
Gość: , 77-254-160-78.adsl.inetia.pl
2013/01/12 22:07:19
przepyszne!!!
-
Gość: , ack148.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/16 16:46:42
Uwielbiam z ryżem i kurczakiem z rosołu.
Liczniki Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów